Japanse tuin

door | okt 29, 2018 | Fotografie, Nieuws

Zondag ben ik samen met Marloes naar de Japanse tuin gegaan op de laatste dag van het jaar dat de tuin open is. De tuin was heel mooi in de herfstkleuren. Helaas was het wel heel erg druk (wat te verwachten was). Maar toch is het mij gelukt om enkele mooi foto’s te kunnen maken waar je bijna geen mensen op ziet.

Klik op de foto’s voor een vergroting!

De Japanse tuin

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 8 weken in het jaar geopend. De tuin is weer open in de herfst 2018, van 13 tot en met 28 oktober.

Tekst komt van de website: denhaag.nl

Een paar jaar eerder was ik al eens in de lente in de tuin geweest om foto’s te maken. Dan staat alle mooi in bloei en volop kleuren.

Zie hieronder de foto’s uit dat jaar (2015).

Extra info van de website van Denhaag.nl

Geschiedenis

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939). Zij werd ook wel freule Daisy genoemd. Per schip maakte zij een of meerdere reizen naar Japan. Zij verscheepte toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910. Het heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers van Haeghe Schoon en Groen van de gemeentelijke dienst Haeghe Groep onderhouden de Japanse Tuin.

Plaats voor rust en bezinning

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Het ene watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha’s. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.  

Pin It on Pinterest