Reis naar Nepal – Dag twee

door | mrt 3, 2019 | Fotografie, Goed doel, Nieuws

Khagendra en Apentempel

De tweede dag van Nepal was een dag met veel indrukken.In de ochtend zijn we naar Khagendra gegaan met de motor. Een huis voor lichamelijk en verstandelijke gehandicapten.

De rit er naar toe was behoorlijk stoffig en met veel kuilen in de weg (drempels zijn hier niet nodig).

In het huis ben ik wel aardig geschrokken van hoe het eruit ziet en de geur in sommige kamers zal ik maar niet omschrijven. In veel kamers liggen de bewoners met 4 of 5 personen op één kamer. Toch zijn veel van de bewoners blij met wat ze hebben en stralen dit ook uit.

Douwe heeft mij kennis laten maken met de bewoners die wij met de stichting hebben gesteunt en een rondleiding gegeven door het complex waarbij hij mij van alles heeft uitgelegd. De diverse projecten waar wij mee geholpen hebben, zoals de zonneboilers en het sanitair. Maar ook zie je bijvoorbeeld dozen vol met orthese’s (beenbrace) die ooit geschonken zijn, maar deze zijn nog nooit gebruikt. Er zijn dus nog wel wat projecten die aangepakt zouden kunnen worden.

Het meest heeft mij de ruimte aangegrepen waar de verstandelijk gehandicapten overdag verblijven. Zij zitten in een binnenruimte die grenst aan een raam van één van de sanitaire ruimtes. Deze mensen zitten de hele dag in een ruimte die stinkt naar urine.

Later zat ik samen met één van de bewoners “Rakesh”. Hij heeft een groeistoornis. Superleuk gesprekje met hem gehad. Hij was heel nieuwsgierig waar ik vandaan kom en wat ik doe voor werk. Ik vroeg hem waarom hij zulke zwarte handen had. Maar dat kwam dan door de coating van de wielen van de rolstoel die afgaf..

Na deze heftige ochtend zijn we teruggereden naar ons appartement. Even wat geluncht en daarna naar de Apentempel (Swayambunath temple)

Heel veel trappen gelopen hiervoor, maar dat was het waard. Een hele mooie stupa met heel veel bezoekers (natuurlijk).

 Wellicht zeggen de foto’s genoeg.

 Morgen hoop ik het verslag klaar te hebben van mijn bezoek aan de werkplaats van Local Women’s Handicrafts.

Foto’s van Khagendra

Foto’s van de Apentempel

error: Alert: Content is protected !!

Pin It on Pinterest