Reis naar Nepal – Dag negen – Klimwedstrijd Chandari

door | mrt 9, 2019 | Fotografie, Goed doel, Nieuws

Om haar zo min mogelijk in de winkel te laten werken na schooltijd heeft Creative Nepal een buitenschoolse activiteit voor Chandari (11 jaar) geregeld en dat is klimmen bij de klimmuur. Na bijna een half jaar is ze volgens de leraren dusdanig goed geworden, dat ze mee mocht doen met een klimwedstrijd voor jongens en meisjes van de leeftijd tussen 8 en 15

Om 8.00 uur uur moesten we aanwezig zijn omdat dan ongeveer alles zou beginnen. Toen we aankwamen was het al een drukte van jawelste. Superveel kinderen die met zijn allen een behoorlijk geluid voort wisten te brengen.

Er is wel een verschil gemaakt tussen de jongens en de meisje, wat niet raar is, aangezien jongens in de pubertijd normaal gesproken sneller spieren en kracht ontwikkelen dan meisje. Ook zijn er twee routes die ze moeten afleggen.

De routes zijn aardig lastig en na dat de helft van de meisjes is geweest heeft nog maar één meisje te top behaald. Route B van de jongens is zo te merken ook lastiger, want nog maar één jongen heeft deze behaald, terwijl route A door het gross van de jongens wel behaald wordt.

Wat leuk is om te zien is dat het ene kind rustig een boekje aan het lezen is en de ander vol van zenuwen loopt. Dat zelfde geldt voor de ouders die erbij horen. Voldoende ouders die zo ver ik het kan zien zenuwachtiger zijn dan hun kroost.

Na twee uur zijn nog steeds niet alle kinderen aan de beurt geweest en dat te bedenken dat ze twee routes moeten afleggen. Dat wordt waarschijnlijk avondwerk. Want als alle kinderen twee routes hebben gedaan, volgt de finale en deze is van de beste 5 meisjes en jongens, die dan een andere klimwal moeten beklimmen.

Nu om 10.45 uur mocht Chandari eindelijk klimmen en meteen de moeilijke route. Ze kwam heel ver, maar op een punt waar meerdere meiden moeite mee hadden was ze ook niet in staat voorbij dit punt te komen. Nu mogen we weer ca. 2 uur wachten tot ze de andere route mag doen

Na een behoorlijke tijd wachten was de uitslag duidelijk en is Chandari door als 8ste van de 46 meisjes. Er mochten er 12 door naar de volgende ronde. Nu gaan ze een moeilijkere wal beklimmen waarbij de wal ook schuin helt waardoor je al het ware gewoon achterover hangt.

Ik ben heel even boven gaan kijken waar de kinderen zitten en was er verbaast over hoe ze zich zonder iets te doen te hebben zich kunnen vermaken. Geen iPhone’s, iPad’s. Ook niet rondrennen als een kip zonder kop. Sommige jongens zijn met elkaars kracht aan het vergelijken, wat niet helemaal eerlijk is, want het verschil tussen spierkracht van 11 en 15 is niet te vergelijken. De kleine kids zijn super lenig en kunnen hun lijf alle kanten op buigen, springen als het ware gewoon naar boven, terwijl de oudere jongens het meer op spierkracht moeten doen. De oudere jongens laten zien hoe zij hun buikspieren gebruiken en de jongste krijgen deze buikspieroefening niet eens voor elkaar. Andere kids zitten weer rustig op de banken te wachten of zijn gezellig met elkaar aan het kletsen.

 

Twee tweede ronde was begonnen. Veel meisje kwamen tot een heel moeilijk punt en konden dan niet meer verder. Ook Chardari kwam tot dit punt, maar bleef wel heel lang proberen om op een andere manier verder te komen. Uiteindelijk kwam maar één meisje tot de top en twee meisjes kwamen zeker verder san Chandari. Hierdoor was niet in de top drie. Maar we gokken dat ze ongeveer de vierde of vijfde plek heeft behaald, wat al een onwijs goede prestatie is.

Nu de meiden klaar zijn, zijn de jongens aan de beurt. Grappig is dat de kleintjes hoger komen dan sommige grote jongens. Van één van deze jochies heb ik een kort filmpje gemaakt.

error: Alert: Content is protected !!

Pin It on Pinterest