s

Wordpress 5 is vanaf vandaag te installeren!

Toch een beetje sneller dan ik had gedacht, maar WordPress 5 is toch nog op 6 december uitgebracht.

Is jouw website wel compatible met deze versie? Ik kan het voor je uitzoeken!

Meer informatie over de nieuwe versie: neem een kijkje op de site van WordPress

UPDATE! Release Candidate 2

(30-11)

WordPress 5.0 Release Candidate 2 is uit.

Bij WordPress vonden ze de eerste RC niet stabiel voldoende

27 november is  hierdoor niet gehaald
De nieuwe datum zal dan dus vermoedelijk 22 januari worden.

Nog even geduld.

UPDATE! Release Candidate

(23-11)

WordPress 5.0 Release Candidate is uit.
Dit is de laatste versie voordat de officiële versie uitgegeven wordt.
Het ziet er dus naar uit dat de datum van 27 november gehaald kan worden.

Nog even wachten dus.

UPDATE! Beta 3

(5-11)

WordPress is gekomen met een derde Beta van versie 5. Hierbij is het weer mogelijk om de zijbalk aan en uit te zetten wanneer je dat zelf wilt.

Persoonlijk vind ik nog steeds de oude look and feel fijner om mee te werken.

Hieronder kan je lezen wat mijn eerdere bevindingen waren van deze nieuwe versie van WordPress!

Wordpress 5 datum?

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

WordPress zal binnen niet al te lange tijd een update ondergaan naar versie 5. Dit zou moeten gebeuren op 19 november 2018. Maar dit kan nog uitgesteld worden tot 22 januari 2019. Nog even geduld dus.

Dit is wel een goede reden om eens de Beta versie voor test doeleinden in te zetten. Mijn bevindingen kan je hieronder lezen.

!Update! “De release is alweer uitgesteld naar 27 november!”

De grootste verandering is het interface wat momenteel getest kan worden met de plugin Gutenberg. Maar omdat WordPress de beta versie ook beschikbaar heeft heb ik deze geïnstalleerd op een test site. Hiermee kan je meteen uitzoeken of de plugins die je gebruikt nog wel werken. Ook kan het zijn dat de weergave misschien anders is, of het thema wat je gebruikt werkt opeens niet meer.. Het is handig om dit wel vooraf te weten.

Wat mij meteen al opviel is dat de sidebar (zijbalk, zoals in op deze pagina aan de rechterkant) niet makkelijk uit en aangezet kan worden.

Vele website hebben op het gros van de pagina’s deze zijbalk helemaal niet in het zicht. Je kan zien op het screenshot wat ik gemaakt heb dat je nergens deze optie uit kan zetten.

Omdat ik te Autistisch ben om met een andere layout te werken ben ik gaan zoeken om dit te omzeilen. En een mooie plugin gevonden die de oude manier weer terugbrengt. Classic Editor.

Zie de afbeelding hiernaast. Je kan zien dat het er uit ziet zoals de huidige layout. Het enige wat anders is, dat je boven in de balk kan switchen tussen de oude en nieuwe layout! (dit moet je trouwens wel aan zetten)

In de settings van Classic Editor kan je aanzetten of je alleen maar weergave van versie 4 ziet (dit is default) of je kan aangeven dat dit snel aan en uit gezet kan worden.

Je komt, zoals je kan zien in de screenshot, automatisch in het standaard writing gedeelte van de algemene settings terecht.

Zitten er ook voordelen aan deze versie van WordPress? Ja natuurlijk!

Het nieuwe interface kan nu zonder afleiding gebruikt worden met het Full screen mode.

Bij het maken van een nieuwe pagina kan je linksboven aan kiezen wat voor blok je wilt toevoegen. Afbeeldingen, tekst, kolommen met inhoud, quote’s, video etc. Hierna kan je in de rechterbalk alle aanpassingen voor dat blok invoeren. Lettertype, grote, kleur.

In de editor krijg je regelmatig suggesties welke eerder gebruikt zijn. Dit zie je in het screenshot aan de rechteronderkant.

De rechter zijbalk heeft de mogelijkheid om in spotlight mode te werken. Hierbij is de focus op het block waarin je op dat moment werkt.

Fullscreen mode heb ik al eerder benoemt en geeft de focus volledig op de pagina, waarbij dus de linker en recht zijbalk verdwijnen zodat je zonder afleiding kan werken aan een nieuwe post of pagina.

Voor de nerds is er nog steeds een Code Editor, waarbij je door middel van HTML de pagina kan bewerken.

Al met al is de update mooi, maar of het praktisch is, is nog maar af te wachten. Een combinatie van oud en nieuw zoals de Classic Editor mogelijk maakt is dus een welkome toevoeging.

Wil je weten of jouw website geschikt is voor WordPress 5? Heb je nog geen website of wil je de huidige website laten aanpassen? Neem dan contact met mij op!

Pin It on Pinterest